Με κριτήρια θα εντάσσονται νέοι πάροχοι στο ΓεΣΥ

Με κριτήρια θα εντάσσονται νέοι πάροχοι στο ΓεΣΥ

Σε καταγραφή δυναμικότητας και πρόβλεψη αναγκών (capacity planning) για τα επόμενα χρόνια προχωρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, σε μια προσπάθεια να «συγυρίσει» τον τρόπο με τον οποίο εντάσσονται οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα, τα κριτήρια ένταξης των παρόχων υπηρεσιών περιορίζονταν στο κατά πόσο ένας υποψήφιος πάροχος

Σε καταγραφή δυναμικότητας και πρόβλεψη αναγκών (capacity planning) για τα επόμενα χρόνια προχωρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, σε μια προσπάθεια να «συγυρίσει» τον τρόπο με τον οποίο εντάσσονται οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα, τα κριτήρια ένταξης των παρόχων υπηρεσιών περιορίζονταν στο κατά πόσο ένας υποψήφιος πάροχος κατείχε τις σχετικές άδειες λειτουργίας, όπως προβλέπονται από τις σχετικές νομοθεσίες και ως εκ τούτου, όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «υπάρχει ο κίνδυνος, να υπάρξουν φαινόμενα υπερπροσφοράς τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν προβλήματα σε θέματα κυρίως ποιότητας».

Για παράδειγμα, πρόσθεσε, «η ύπαρξη μεγάλου αριθμού κλινικών εργαστηρίων, ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, ενδεχομένως να δημιουργεί τον κίνδυνο προκλητής ζήτησης, κάτι που σταδιακά αν δεν αντιμετωπιστεί, θα δημιουργήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό του Συστήματος».

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ, «υπήρχε ανάγκη για ένταξη όσο το δυνατό περισσότερων παρόχων για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το Σύστημα να λειτουργήσει στα αρχικά του στάδια και να δοθούν επιλογές στους δικαιούχους. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται εξισορρόπηση στις περισσότερες κατηγορίες παρόχων και ως εκ τούτου μπορούμε να αρχίσουμε να μελετάμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να εφαρμόσουμε μια ορθή μέθοδο που δεν θα απαγορεύει την ένταξη νέων παρόχων στο ΓεΣΥ, πάντοτε θα έχουμε ανάγκη νέους παρόχους, αλλά θα επιτρέπει να ελέγχουμε, να αξιολογούμε, να θέτουμε κριτήρια και όρους με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

«Αν εξαιρέσουμε κάποιες κατηγορίες ειδικών γιατρών, στις υπόλοιπες κατηγορίες, η ένταξη στο ΓεΣΥ είναι σχεδόν άμεση. Ακόμη όμως και στην περίπτωση των ειδικών ιατρών, πρέπει να αναφέρουμε ότι η πρόσβαση συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλα εθνικά συστήματα, παρ’ όλο που όντως αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Αναμφίβολα, δεν είναι εύκολο αυτό που θα κάνουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η συνεχής ανάπτυξη νέων νοσηλευτηρίων και άλλων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, «μετά και την εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν και αναμενόμενη και αναπόφευκτη. Και αν το δούμε από πλευράς επενδύσεων στον τρόπο μας, τότε σίγουρα δεν είναι καθόλου αρνητική η κατάσταση. Από την άλλη, όμως, έχουμε έγνοια να μην δημιουργηθούν μονοπώλια εντός του Συστήματος όπου ένα ταμείο να μπορεί να ελέγξει μεγάλο αριθμό δομών παροχής υπηρεσιών υγείας κι έτσι ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς. Επιθυμούμε να υπάρχει ένας υγιής και ισορροπημένος ανταγωνισμός, ώστε να δημιουργεί κίνητρα για βελτίωση της ποιότητας καθώς και να προστατευτεί η διαπραγματευτική ισχύς του Οργανισμού».

Άρα, είπε συνεχίζοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου, «πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Για αυτό τον λόγο, μεταξύ άλλων δράσεων, θα προχωρήσουμε και σε μελέτη, τη λεγόμενη capacity planning, ώστε μέσα από μια μεθοδολογία να αξιολογούμε την επάρκεια συμμετοχής των παρόχων και να εφαρμόζουμε νόμιμα εργαλεία για την υλοποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών του ΓεΣΥ. Οπότε θα προχωρήσουμε στον σχεδιασμό μας και εκεί και όπου κριθεί απαραίτητο θα καθοριστούν κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις».

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «όταν λέμε να καθορίσουμε κριτήρια ένταξης δεν εννοούμε να “κλείσουμε” την πόρτα ένταξης στο ΓεΣΥ και να μην εντάσσουμε άλλους παρόχους. Αυτό, μάλλον, κακό θα κάνει στο Σύστημα, διότι, ενδεχομένως, να νιώσουν οι σημερινοί μας πάροχοι μια, ας την πούμε, αντιπαραγωγική ασφάλεια. Εκείνο που λέμε είναι ότι θα ενεργούμε στη βάση των αναγκών μας και ανάλογα με το τι θα έχουμε ενώπιον μας όταν υποβάλλεται μια αίτηση ένταξης. Στη βάση πάντα της νομιμότητας και χωρίς να κλείνουμε την πόρτα σε νέες υπηρεσίες ή νέες τεχνολογίες υγείας».

Αναντίλεκτα, είπε ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, «αυτό που πάμε να κάνουμε δεν είναι εύκολο. Θα γίνει η μελέτη μας. Ήδη, προχωρούμε στην ετοιμασία των εγγράφων προσφοράς για να μας βοηθήσουν εμπειρογνώμονες επί τέτοιου θέματος όπου οι απόψεις διίστανται και θα προχωρήσουμε στη συνέχεια ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουμε».

Καταλήγοντας, με αφορμή και τη συμπλήρωση πέντε ετών από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «η αξιολόγηση των πρώτων αυτών ετών είναι πολύ θετική. Το Σύστημα είναι οικονομικά βιώσιμο. Βεβαίως, τα οικονομικά του ΓεΣΥ σχετίζονται άμεσα με την οικονομία του τόπου, οπόταν, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι το κόστος λειτουργίας του ΓεΣΥ στην Κύπρο είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ».

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos