Μέτρα μετά την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ -Τρέχουν να ολοκληρώσουν διατάγματα σε περιοχές Natura

Μέτρα μετά την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ -Τρέχουν να ολοκληρώσουν διατάγματα σε περιοχές Natura

Μέτρα ώστε να αρχίσει αμέσως η διαδικασία έκδοσης 27 διαταγμάτων, θέτοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα και καταρτίζοντας ομάδες εργασίας ανά ομάδες περιοχών με στόχο την ολοκλήρωσή τους στα τέλη του 2025, λαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της μη συμμόρφωσής της

Μέτρα ώστε να αρχίσει αμέσως η διαδικασία έκδοσης 27 διαταγμάτων, θέτοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα και καταρτίζοντας ομάδες εργασίας ανά ομάδες περιοχών με στόχο την ολοκλήρωσή τους στα τέλη του 2025, λαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικότοπους.

Η απόφαση του Κολλεγίου Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη συμμόρφωση με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, για τη μη ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις περιοχές Natura 2000 με την έκδοση διαταγμάτων προστασίας και διαχείρισης, λήφθηκε στις 13/3/2024.

Ουσιαστικά, έχουν δημιουργηθεί 10 πολυθεματικές και διατμηματικές ομάδες που περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή συνεργατών από τον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Στην όλη διαδικασία θα λάβουν μέρος και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα. Το σύστημα το οποίο δημιουργήθηκε κατανέμει τις εργασίες σε ομάδες ειδικών οι οποίοι θα τυγχάνουν στήριξης και από εμπείρους ακαδημαϊκούς, γνώστες στα είδη και τους οικότοπους της Κύπρου και έχουν εμπειρία στη διαμόρφωση των διαταγμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των απαραίτητων δεδομένων για την κατάρτιση των διαταγμάτων.

Ανησυχία για τη μη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οδηγία για τους οικότοπους καταγράφεται από την αρμόδια υπουργό, Μαρία Παναγιώτου, σε επιστολή προς την Ελεγκτική Υπηρεσία ημερ. 11/4/2024. Η ανησυχία οφείλεται και στην αργοπορία να ολοκληρωθούν τα σχετικά διατάγματα, καθώς και της μη αποδεκτής ποιότητας των διαταγμάτων που είχαν κατατεθεί.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 είχαν εκδοθεί και υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εννέα διατάγματα διαχείρισης και προστασίας, τα οποία ακολουθούσαν το χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί στην Επιτροπή στα πλαίσια της προειδοποιητικής επιστολής του 2021.

Τον Απρίλιο του 2022, η Δημοκρατία έλαβε την αιτιολογημένη γνώμη, ενώ ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ακόμα δύο διαταγμάτων. Σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη ημερ. 6/4/2024, η Κύπρος δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της στην προειδοποιητική επιστολή.

Με την παραλαβή της επιστολής, το Τμήμα Περιβάλλοντος (ΤΠ) ζήτησε τη διεξαγωγή διμερούς συνάντησης με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στις 5 Ιουλίου 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας η Επιτροπή παραδέχτηκε ότι εκ παραδρομής δεν λήφθηκαν υπόψη τα διατάγματα τα οποία είχαν υποβληθεί από τη Δημοκρατία. Στη βάση των όσων ειπώθηκαν στην προαναφερθείσα συνάντηση, το ΤΠ ζήτησε όπως διεξαχθούν περαιτέρω τεχνικές συναντήσεις με τις αρχές της Επιτροπής, ώστε να συζητηθούν τα θέματα ποιότητας των Διαταγμάτων και της έλλειψης μετρήσιμων στόχων διατήρησης. Η πρώτη τεχνική συνάντηση έγινε στις 10/11/2022.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, το ΤΠ παγοποίησε τη διαδικασία του άρθρου 15, με στόχο να βελτιώσει το περιεχόμενο των διαταγμάτων, ώστε αυτά να είναι όσο το δυνατό πιο συμβατά με τις υποχρεώσεις της Οδηγίας, παρ’ ότι τα επιστημονικά θέματα που υφίσταντο, δεν είχαν επιλυθεί. Μετά την τεχνική συνάντηση, ακολούθησε μια «άτυπη» επικοινωνία μεταξύ του ΤΠ και των αρχών της Επιτροπής, όπου γινόταν ανταλλαγή προσχεδίων των διαταγμάτων και προτείνονταν βελτιώσεις σε αυτά.

Εντός του 2023, το ΤΠ συνέχισε την προσπάθεια για βελτίωση των διαταγμάτων. Με σκοπό να εξαλείψει και το θέμα των επιστημονικών ανεπαρκειών, προκήρυξε διαγωνισμό (Μάιος 2023) για την ετοιμασία της εξαετούς έκθεσης δυνάμει του άρθρου 17 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, στον οποίο συμπεριλάμβανε και πρόνοια για καθορισμό Ευνοϊκών Τιμών Αναφοράς (ΕΤΑ) και ειδικών στόχων διατήρησης για όλες τις ΕΖΔ. Το αποτέλεσμα της εν λόγω εργασίας αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2025, αφού υποβληθεί η εξαετής έκθεση τον Ιούλιο του 2025.

Πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση για παραπομπή της Δημοκρατίας στο Δικαστήριο, το ΤΠ αποπαγοποίησε τη διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 15 και επανεκκίνησε τη διαδικασία ετοιμασίας των διαταγμάτων, με τη μορφή την οποία είχαν και τα αρχικά με κάποιες βελτιώσεις.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, το ΤΠ θα μπορούσε, αντί να προχωρήσει με πάγωμα της διαδικασίας το 2022, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την Επιτροπή, να συνέχιζε με την έκδοση των διαταγμάτων. Σύμφωνα με το ΤΠ, η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε δεν ήταν εσκεμμένη και δεν υπήρξε κωλυσιεργία ή και προχειρότητα από μέρους του. Παρ’ όλα αυτά το κενό συμμόρφωσης παραμένει.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos