Ο Μακάριος, ο Νικόλας και η επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ

Ο Μακάριος, ο Νικόλας και η επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ

Η επομένη της πολύωρης συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ άφησε να αιωρείται μία αίσθηση προβληματισμού γύρω από την επόμενη μέρα.  Η συνεδρία έκλεισε με μια σύντομη τοποθέτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος συν τοις άλλοις  στάθηκε και στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος με τις αναφορές στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο και

Η επομένη της πολύωρης συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ άφησε να αιωρείται μία αίσθηση προβληματισμού γύρω από την επόμενη μέρα.  Η συνεδρία έκλεισε με μια σύντομη τοποθέτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος συν τοις άλλοις  στάθηκε και στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος με τις αναφορές στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο και το πώς αυτή συνέβαλε στο να συσπειρωθεί το κόμμα.

Αναφορά η οποία έδωσε νέα τροφή για κριτική σε ορισμένα μέλη του συλλογικού οργάνου του κόμματος. Επόμενος σταθμός θα είναι η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η οποία είναι ορισμένη για την 1η Ιουλίου όπου εκεί αναμένεται ότι θα ληφθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτό το οποίο επισημαίνεται μάλιστα είναι ότι επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες να δείξουν ότι υπάρχει πρόθεση για αλλαγές στο κόμμα.

Οι οποίες θα αφορούν και την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος αλλά και τον τρόπο λειτουργία του. Για αυτό και όπως επισημάνθηκε από ορισμένους, απαιτούνται και δομικές αλλαγές στο κόμμα, αρχίζοντας πρώτα και κύρια με την ανανέωση προσώπων.

Η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ κράτησε αρκετές ώρες ενδεικτικό ίσως και του προβληματισμού που έφερε στο κόμμα το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών. Από τους περίπου 40 παρευρισκόμενους στη συνεδρία μίλησαν κοντά τους 30. Ενδεικτικό και αυτό του μεγάλου ενδιαφέροντος και της αγωνίας που υπάρχει για το τι πρέπει να γίνει για την επόμενη μέρα.

Σε γενικές γραμμές, όπως σημειώνουν μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, υπήρχε ένα εποικοδομητικό κλίμα και παρά την κριτική προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο κυρίως, υπήρχε διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας. Η ευρύτερη διαπίστωση είναι ότι το κόμμα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και θα πρέπει μέχρι της βουλευτικές εκλογές να βρει τις απαντήσεις, ειδάλλως, η φθίνουσα πορεία για το κόμμα θα συνεχιστεί.

Κωδικοποιώντας τα σημεία που τέθηκαν επί τάπητος, η κριτική και ο προβληματισμός κινήθηκε σε τρεις πυλώνες:

>> Την δομή του κόμματος

>> Την οργανωτική λειτουργία του

>> Την παραγωγή πολιτικής

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτηση για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κόμματος τέθηκε και η σκέψη για διενέργεια ενός πολιτικού και καταστατικού συνεδρίου. Μια από τις καταστατικές αλλαγές που μπαίνουν ως σημείο αναφοράς είναι η ανάγκη για όριο στις θητείες σε πολιτειακά και κομματικά αξιώματα. Σημείο επίσης προβληματισμού και ο τρόπος λειτουργίας του οργανωτικού του κόμματος καθώς θεωρείται από ορισμένους ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και μεθόδους προσέγγισης των ψηφοφόρων.

Κύριο σημείο κριτικής ήταν και η επισήμανση πολλών ότι το κόμμα πρέπει να γίνει πιο συλλογικό στις αποφάσεις του. Μια κριτική η οποία ουσιαστικά στρέφεται προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, καθώς υπάρχει διάχυτη πλέον η εντύπωση σε αρκετά στελέχη του κόμματος ότι πολλές αποφάσεις στο ΔΗΚΟ λαμβάνονται από τον πρόεδρο και ομάδα στενών συνεργατών του και όχι συλλογικά στα όργανα του κόμματος.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας τέθηκε επίσης και η ανάγκη επανακαθορισμού του ρόλου ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό το οποίο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι ότι το κόμμα πολλές φορές λειτουργεί ως χειροκροτητής των ενεργειών της Κυβέρνησης, δεχόμενο και ανάλογα το κόστος, αλλά δεν έχει διακριτό ρόλο.

Από βουλευτές του κόμματος τέθηκε η ανάγκη για καλύτερο συντονισμό μεταξύ Προεδρικού και κοινοβουλευτική ομάδας και εκφράστηκε η άποψη ότι θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ίσως και άλλα μέλη της Κυβέρνησης, με διευρυμένη ομάδα του ΔΗΚΟ. Τέθηκαν μάλιστα και συγκεκριμένα ζητήματα με νομοσχέδια ή άλλα θέματα πολιτικής με τα οποία προέκυψαν διαφωνίες. Δεν τέθηκε όμως ζήτημα για αποχώρηση από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos