Πληθωρισμός: Αίφνης μπήκαμε στους ακριβούς της Ευρώπης

Πληθωρισμός: Αίφνης μπήκαμε στους ακριβούς της Ευρώπης

Εκεί που πίστεψαν όλοι ότι η ακρίβεια στην Κύπρο είχε ρίξει ρυθμούς και ήταν θέμα χρόνου ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί κοντά στο 2%, οι μήνες της άνοιξης και ο Ιούνιος διέψευσαν την αισιοδοξία και επανέφεραν τον προβληματισμό, παρόλο που εξακολουθούν να ισχύουν κάποια μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών. Το πιο ανησυχητικό από τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για

Εκεί που πίστεψαν όλοι ότι η ακρίβεια στην Κύπρο είχε ρίξει ρυθμούς και ήταν θέμα χρόνου ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί κοντά στο 2%, οι μήνες της άνοιξης και ο Ιούνιος διέψευσαν την αισιοδοξία και επανέφεραν τον προβληματισμό, παρόλο που εξακολουθούν να ισχύουν κάποια μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών.

Το πιο ανησυχητικό από τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο είναι ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο… ανέβηκε κατηγορία και είναι πλέον πάνω από τον μέσο όρο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Από την αρχή του 2024 και μέχρι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν σε πιο χαμηλά επίπεδα από τον μέσο όρο των εταίρων της Ευρωζώνης, αλλά τον Μάιο και τον Ιούνιο σημειώθηκε ανατροπή προς το χειρότερο και αντί να συνεχιστούν οι τάσεις αποκλιμάκωσης, καταγράφεται αύξηση της ακρίβειας κάθε μήνα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή προκαλούν προβληματισμό σε τρία επίπεδα. Πρώτον, η Κύπρος είναι τώρα μέσα στην ομάδα χωρών με τον υψηλότερο πληθωρισμό, δεύτερον, το ποσοστό πληθωρισμού είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και, τρίτον, τα στοιχεία αμφισβητούν εν μέρει την απόδοση και την επάρκεια των κυβερνητικών μέτρων που είναι σε ισχύ και τα οποία με πρόσφατη κυβερνητική απόφαση έχουν παραταθεί μέχρι Σεπτέμβριο (μειωμένος ή μηδενικός ΦΠΑ) και Οκτώβριο (επιδότηση στον ηλεκτρισμό).

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Ιούνιο υποχώρησε στο 2,5%, από 2,6% τον Μάιο. Στην Κύπρο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτιμάται ότι ανέβηκε στο 3,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο, έναντι 3% τον Μάιο, 2,1% τον Απρίλιο, 1,6% τον Μάρτιο και 2,1% τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο.

Υψηλό πληθωρισμό (5%) τον Ιούνιο σε ετήσια βάση είχε τον Ιούνιο το Βέλγιο και ακολούθησαν η Ισπανία με 3,5%, η Κροατία και Ολλανδία με 3,4%, η Αυστρία με 3,2%, η Κύπρος και η Ισπανία με 3,1%.
Σε ό,τι αφορά τα μεσαία επίπεδα, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν στο 2,4% τον Ιούνιο, όπως και τον Μάϊο, στη Γερμανία και στη Γαλλία στο 2,5%, στη Σλοβακία στο 2,4%, στην Εσθονία και στο Λουξεμβούργο στο 2,8%.

Στα χαμηλά σκαλοπάτια, η Σλοβενία είχε πληθωρισμό τον Ιούνιο 1,6%, η Λιθουανία 1%, η Ιταλία και η Φινλανδία 0,9% και 0,6% αντίστοιχα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο στενό πλαίσιο του λεγόμενο δομικού πληθωρισμού, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και του αλκοόλ, και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο αντιπροσωπευτική ένδειξη των μελλοντικών τάσεων των τιμών, δεν επιβεβαιώθηκαν οι τάσεις αποκλιμάκωσης που περίμενε η αγορά. Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο διατηρήθηκε στο 2,9% ετησίως, όπως και τον Μάιο, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρή αποκλιμάκωση στο 2,8%.

Και αυξήσεις λόγω καύσωνα

H κυπριακή κυβέρνηση, ως μέτρο ανακούφισης και σε απάντηση στις υψηλές τιμές, αποφάσισε να παρατείνει το μέτρο κλιμακωτής επιδότησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τους τιμολογούμενους μήνες Ιούλιο 2024 μέχρι Οκτώβριο 2024, για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με καταμέτρηση μέχρι τις 31/10/2024, με κάλυψη για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022.

Αποφάσισε ακόμη να παραταθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ο μειωμένος ή μηδενικός συντελεστής Φ.Π.Α. σε παραδόσεις ορισμένων βασικών ειδών διατροφής, όπως ψωμί, γάλα, καφές, ζάχαρη, αυγά, κρέας, λαχανικά και άλλα είδη όπως παιδικές τροφές και πάνες.
Ωστόσο, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από τις αρχές Ιουνίου έπληξαν την ντόπια παραγωγή φρούτων και νωπών λαχανικών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές πώλησης τους και να αναμένεται ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, αν συνυπολογιστεί και η αυξημένη ζήτηση λόγω του τουριστικού ρεύματος.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos