Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συνοικισμοί κυρίως στους συνοικισμούς Μακάριου ΙΙΙ στη Λάρνακα και στην Ομόνοια της Λεμεσού.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συνοικισμοί κυρίως στους συνοικισμούς Μακάριου ΙΙΙ στη Λάρνακα και στην Ομόνοια της Λεμεσού.

Ντροπή, οργή και αποτροπιασμό, προκαλούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι σε προσφυγικούς συνοικισμούς και ιδιαιτέρως στους συνοικισμούς Μακάριου ΙΙΙ στη Λάρνακα και στην Ομόνοια της Λεμεσού. Ο πόνος, η απελπισία και η απόγνωση των εκτοπισμένων, ακούστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και για ακόμη μια φορά διαφάνηκε το μπαλάκι ευθυνών, καθώς κανείς αρμόδιος δεν αναλαμβάνει την

Ντροπή, οργή και αποτροπιασμό, προκαλούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι σε προσφυγικούς συνοικισμούς και ιδιαιτέρως στους συνοικισμούς Μακάριου ΙΙΙ στη Λάρνακα και στην Ομόνοια της Λεμεσού. Ο πόνος, η απελπισία και η απόγνωση των εκτοπισμένων, ακούστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και για ακόμη μια φορά διαφάνηκε το μπαλάκι ευθυνών, καθώς κανείς αρμόδιος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την χαώδης κατάσταση που επικρατεί στους συνοικισμούς. 

Κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Προσφύγων, διαφάνηκαν τα εμφανείς προβλήματα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός οικισμό Μακάριος ΙΙΙ, με τις εγκαταστάσεις να είναι πεπαλαιωμένες και σε μεγάλο βαθμό επικίνδυνες και ξεπερασμένης τεχνολογίας. Την ίδια ώρα επίσης, σημαντικό είναι και το θέμα της ποιότητας ζωής και της αξιοπρέπειας των προσφύγων.

Όπως υπέδειξε ο πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, «δεν μπορεί σήμερα να υποχρεώνουμε τους εκτοπισμένους να μπαίνουν στο παραδίπλα σπίτι για να ανεβάσουν τον διακόπτη στις περιπτώσεις κάποιας βλάβης. Να περιμένουν ηλικιωμένοι πότε θα επιστρέψει ο γείτονας για να σηκώσει τον διακόπτη. Και ακόμη περισσότερο δεν θα φορτώσουμε του προσφυγικού κόσμου, στον οποίο παραχωρήσαμε μια κατοικία 40-50 τετραγωνικών, χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας να αναλάβει ένα κόστος 2-3 χιλιάδων ευρώ για να διορθώσουν τα προβλήματα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση εκείνων των παλιών κατοικιών».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκκης, ανέφερε ότι «πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για πεπαλαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων, οι κεντρικοί διακόπτες των κατοικιών στον εν λόγω συνοικισμό δεν έχουν τοποθετηθεί ανά κατοικία, αλλά είναι ομαδοποιημένοι ανά 3 ή 4 σπίτια, με αποτέλεσμα σε περιόδους κακοκαιρίας, όταν «πέφτει» ο κεντρικός διακόπτης ενός σπιτιού, ο ένοικός να πρέπει να περιπλανηθεί μέσα στη γειτονιά για να εντοπίσει τον δικό του κεντρικό διακόπτη».

Από τη δική της πλευρά, η ΑΗΚ, με τον Πέτρο Μηνά, έκανε ξεκάθαρο ότι η αρμοδιότητα της ΑΗΚ είναι μέχρι και τον μετρητή. «Οι εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι αρμοδιότητα της ηλεκτρομηχανολογικής υπηρεσίας. Όσο αφορά τον συνοικισμό Μακάριος ΙΙΙ, έχει γίνει επιτόπια διερεύνηση όσο αφορά τις παροχές των κατοικιών, όχι όμως των εσωτερικών εγκαταστάσεων, γιατί δεν είναι αρμοδιότητά μας. Από την έρευνα που έχει διεξαχθεί, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες κατοικίες έχουν κοινή εναέρια παροχή ανά τρεις κατοικίες και στην άκρια της πρώτης συνήθως βρίσκεται ένα κοινό ερμαράκι των μετρητών με τα αυτόματα. Για να μπορέσουν να γίνουν ξεχωριστοί τώρα, πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει και επέκταση δικτύου. Δεν υπάρχει δίκτυο σε κάποιες περιπτώσεις για να μπορέσει να υπάρξει εναέρια παροχή στην οικία και θα πρέπει να γίνει έτσι επέκταση δικτύου και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να μπουν ενδιάμεσοι πάσσαλοι».

Όσο αφορά την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία, αναφέρθηκε ότι το τμήμα ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών στο θέμα των οικισμών δρα ως σύμβουλος του τμήματος πολεοδομίας. «Οπότε σε όσες περιπτώσεις μας καλεί το τμήμα πολεοδομίας προχωρούμε στο έργο, με την ανάληψη των μελετών, την ετοιμασία των προδιαγραφών για να βγούμε σε διαγωνισμούς και είμαστε στη διάθεσή τους».

Από τη δική του θέση, το ΕΤΕΚ τόνισε ότι πρόκειται για πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις και εξαρτήματα, τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν για λόγους ασφάλειας των ανθρώπων. Εν συνεχεία, ζητήθηκε από το αρμόδιο τμήμα, δηλαδή, το Τμήμα Πολεοδομίας που έχει την ευθύνη στους Κυβερνητικούς Οικισμούς να καλέσει την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την ΑΗΚ, ώστε να ετοιμάσουν ένα πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικά πλάνο για να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα.

«Θέση του ΕΤΕΚ ήταν διαχρονικά η θεσμοθέτηση των επανελέγχων και της συντήρησης των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων», ανέφερε ο κ. Θωμάς Μήτας, «γιατί μια διάταξη ηλεκτρικής εγκατάστασης αποτελείται από εξαρτήματα, τα οποία με τον καιρό είτε αδυνατούν είτε χαλούν, άρα η συντήρηση των συγκεκριμένων εξαρτημάτων πρέπει να γίνεται και όχι μόνο στους συνοικισμούς αλλά παντού. Πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα για να ανακαλύψουμε ότι δεν δουλεύει το αυτόματό μας, ή οτιδήποτε άλλο. Στις περιπτώσεις των οικισμών, η βέλτιστη πρακτική είναι το κάθε σπίτι να έχει και τον δικό του μετρητή. Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται ομαδοποιήσεις με κοινή παροχή, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλά παλιά εξαρτήματα που μπορεί να μην λειτουργούν. Πρέπει να γίνουν σωστές μελέτες για να αρθεί το πρόβλημα που υπάρχει μέσα στις κακοκαιρίες που πέφτει το αυτόματο».

Από την πολεοδομία, η κα Αντωνίου, επεσήμανε ότι ο καθένας έχει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. «Είναι ένα πρόβλημα το οποίο εμείς έτυχε να το δούμε σε μεμονωμένες περιπτώσεις, κυρίως μετά τις διπλοποίησης, όπου ένας ιδιοκτήτης ήθελε να κατεδαφίσει το σπίτι του και ο μετρητής ήταν σε άλλο κτίριο, οπότε σε έτσι περιπτώσεις κάναμε τις διαδικασίες με την ΑΗΚ για να μεταφέρουμε το κουτί με τον μετρητή και το αυτόματο στον καθένα. Επειδή ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο τώρα και υπάρχουν αρκετά τεχνικά θέματα, θα πρέπει να τα δούμε με την ΑΗΚ και το Υπουργείο. Τι θα αναλάβει ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί».

Παίρνοντας τον λόγο οι βουλευτές, ο Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για να μην επιβαρυνθούν οι ένοικοι, «αλλά δεν είναι με δική τους ευθύνη που οι ένοικοι που προσφυγοποιήθηκαν και έχουν κοινό διακόπτη. Όταν μπήκαν η τεχνολογία τότε μπορεί να ήταν έτσι, αλλά έχουμε 2022 τώρα, αλλά πρέπει για λόγους ασφαλείας και ταλαιπωρίας να επιλυθεί το ζήτημα, η ΑΗΚ ευτυχώς έχει αποθεματικά και λεφτά, δεν είναι οικονομικό το ζήτημα. Πρέπει να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να επιλυθεί το ζήτημα και να επανέλθουμε».

Ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου, πρόσθεσε με τη σειρά του ότι πέραν από τους πασσάλους είναι και οι προστατευτικές διατάξεις που πρέπει να γίνουν. «Καλό θα ήταν γιατί πρώτη φορά συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα να γίνει μελέτη και καταγραφής των εξόδων, ώστε να δοθεί η οποιαδήποτε χορηγία ή κάλυψη μέρους στο κόστος για επιδιορθώσεις».

Τον προβληματισμό της εξέφρασε και η Ρίτα Σούπερμαν, η οποία σημείωσε ότι αυτό με το ρεύμα σύντομα θα υπάρξει και σε άλλους συνοικισμούς. «Μιλάμε για πολύ παλιούς συνοικισμούς, αν και εφόσον ανταποκριθούν οι αρχές, δυστυχώς γίνονται ΠΑΤΣΙΕΣ. Αυτό μας έχει αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις. Την πραγματικότητα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, το ‘θα’ δυστυχώς το ακούμε συνεχώς. Η λέξη που πρέπει να ακούσουμε σήμερα είναι το χρονοδιάγραμμα».

Εν συνεχεία ο Γιώργος Καρουλλάς, ανέφερε πώς, «ήμουν κάτοικος μέχρι το 91 και όντως έτσι είναι οι εγκαταστάσεις. Πρέπει να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Είναι τακτική του 80’, χρειάζεται χρονοδιάγραμμα για τις  θεραπείες του εν λόγω ζητήματος».

ΠΗΓΗ : reporter

Pressroom
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos