Τρεις εβδομάδες μετά το ταραχώδες διαζύγιο της κυβέρνησης με την Kition Ocean Holdings και την ανάληψη της διαχείρισης λιμανιού και μαρίνας κλείνουν, όπως όλα δείχνουν, οι δύο εκκρεμότητες που έχουν σχέση με την ομαλή λειτουργία των δύο σημαντικών υποδομών. Η πρώτη αφορά στους εργαζόμενους της τέως αναδόχου, οι οποίοι θα προσληφθούν και επίσημα από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας
Τρεις εβδομάδες μετά το ταραχώδες διαζύγιο της κυβέρνησης με την Kition Ocean Holdings και την ανάληψη της διαχείρισης λιμανιού και μαρίνας κλείνουν, όπως όλα δείχνουν, οι δύο εκκρεμότητες που έχουν σχέση με την ομαλή λειτουργία των δύο σημαντικών υποδομών.
Η πρώτη αφορά στους εργαζόμενους της τέως αναδόχου, οι οποίοι θα προσληφθούν και επίσημα από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και Αμμοχώστου και η δεύτερη στην κυριότητα του εξοπλισμού σε λιμάνι και μαρίνα, που περιέρχεται, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, στο κράτος.
Μιλώντας στον «Φ» ο Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε πως πιθανότατα σήμερα θα κλείσει το θέμα με τους εργαζόμενους, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα πρέπει να παραδοθεί στο κράτος ο εξοπλισμός του λιμανιού και της μαρίνας. Σ’ ό,τι αφορά στο δεύτερο έγινε ήδη η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της Kition Ocean Holdings την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να παραδοθεί από την εταιρεία κατάλογος με τα περιουσιακά που επιστρέφουν στο κράτος. «Προχωρούμε σε διαβουλεύσεις με την Kition για να περάσει ο εξοπλισμός στο κράτος, αφού αυτό προνοεί η σύμβαση. Σε περίπτωση τερματισμού όλα τα περιουσιακά στοιχεία επιστρέφουν στο κράτος. Θα μας παραδώσουν ένα κατάλογο και θα ορίσουμε επιτροπές για να τα παραλάβουν», σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, υποδεικνύοντας πως στη σύμβαση δίδεται περιθώριο 30 ημερών γι’ αυτή τη διαδικασία, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Ιουνίου. «Εμείς προσπαθούμε και πιέζουμε για να γίνει πιο σύντομα η μεταβίβαση» πρόσθεσε, τονίζοντας πως είναι πλέον θέμα χρόνου η ομαλοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού Λάρνακας.
Σημειώνεται πως κυρίως λόγω της απουσίας των μεγάλων γερανών, καθώς και των ζυγαριών δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει σε πλήρεις ρυθμούς το λιμάνι Λάρνακας, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των πλοίων να είναι αργή. Με βάση αυτά που προβλέπει η σύμβαση, σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, δύο μεγάλοι γερανοί στο λιμάνι, καθώς και οι ζυγαριές, θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος. Αντικείμενο συζήτησης είναι, εν τω μεταξύ, τρίτος γερανός, το καθεστώς του οποίου δεν έχει ξεκαθαρίσει. Επιπρόσθετα, στο κράτος θα περιέλθουν, μεταξύ άλλων, δύο σκάφη, καθώς και τα λογισμικά συστήματα που χρησιμοποιούσε η εταιρεία.
Η μαρίνα Λάρνακας, εξάλλου, λειτουργεί χωρίς πολύ μεγάλα προβλήματα και αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, θα επιλυθεί και το θέμα που προέκυψε με το συνεργείο καθαριότητας. «Υπήρχαν κάποια παράπονα για την καθαριότητα επειδή το συνεργείο ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα και διευθετήσαμε να έρχονται τέσσερις. Τους δώσαμε μια προσωρινή σύμβαση για να συνεχίσουν, στα πλαίσια που επιτρέπει η νομοθεσία, μέχρι να καταφέρουμε να προκηρύξουμε προσφορές».
Η Kition Ocean Holdings εν τω μεταξύ κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς την απαίτηση αποζημιώσεων, κάτι για το οποίο προετοιμάζονται στο Υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία. Η εκτίμηση είναι πως η εταιρεία θα διεκδικήσει αποζημιώσεις τόσο για τον τερματισμό της σύμβασης, όσο και για εξοπλισμό που θα παραδοθεί στο κράτος. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έκανε γνωστές τις αιτιάσεις της και είναι άγνωστο εάν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, όπως είχε προαναγγείλει. Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Βαφεάδης, η Kition απέσυρε προσφυγή που είχε κατατεθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, μετά τη διαφορά που προέκυψε για το ύψος εγγυητικής που αρνείτο ν’ ανανεώσει. Έτσι, δεν ισχύει πλέον το μονομερές διάταγμα που είχε εξασφαλίσει και απαγόρευε στο κράτος να εισπράξει άλλη εγγυητική που βρισκόταν σε ισχύ. Υπενθυμίζεται πως για να θεωρείται σε ισχύ η σύμβαση με το κράτος η εταιρεία έπρεπε να έχει υπογεγραμμένες τρεις εγγυητικές. Για τη μία που δεν περιλαμβανόταν στο διάταγμα, ύψους €3,2 εκατ., δόθηκαν οδηγίες για ρευστοποίησή της αμέσως μετά τον τερματισμό της σύμβασης στις 27 Μαΐου. Για την άλλη που αποδεσμεύτηκε μετά την απόσυρση της προσφυγής της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, δόθηκαν οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία να χειριστεί το θέμα, επειδή προκύπτουν κάποια νομικά ζητήματα. Η πρόθεση πάντως είναι να ρευστοποιηθεί και αυτή η εγγυητική.
Ετοιμάζουν κοστολογημένη πρόταση στη Λάρνακα
Εξελίξεις υπάρχουν όμως και στην άλλη μεγάλη πτυχή του θέματος, που αφορά στο μέλλον της ανάπτυξης σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας και στις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να βρεθεί λύση για να μπει αμέσως σε πορεία υλοποίησης το έργο.
Ο υπουργός Μεταφορών προτίθεται να παραδώσει στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε λίγες ημέρες, όπως μας ανέφερε, τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για το έργο. «Ετοιμάζω σημείωμα το οποίο καθηκόντως θα υποβάλω στον Πρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα διευθετηθεί συνάντηση και με την τοπική κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται πως στο τραπέζι βρίσκονται τρεις προτάσεις: η ενιαία ανάπτυξη που είχε αποφασιστεί το 2005, ο διαχωρισμός του έργου και η εξεύρεση δύο ξεχωριστών επενδυτών, καθώς και η εκφρασθείσα πρόθεση της Αρχής Λιμένων να επενδύσει στις δύο υποδομές με δικούς της πόρους.
Για την υλοποίηση των δύο πρώτων προτάσεων θα χρειαστούν χρόνια, αφού πρέπει ν’ ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Είναι κυρίως γι’ αυτό τον λόγο που οι φορείς της Λάρνακας, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, προκρίνουν την πρόταση της Αρχής Λιμένων, που μπορεί να υλοποιηθεί πιο σύντομα. Αυτό υπό την προϋπόθεση ν’ αναλάβει το κράτος την εκτέλεση του δρόμου που ενώνει τις Φοινικούδες με το λιμάνι και έχει κοστολογηθεί περίπου στα €30 εκατ., αλλά και την κατασκευή δύο αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων, τα οποία είχαν ενσωματωθεί στην επένδυση.
Η επίσημη πρόταση της πόλης, ωστόσο, θα κατατεθεί στο κράτος τις επόμενες εβδομάδες και θα βασιστεί σε χρηματοοικονομική μελέτη που θα διενεργήσουν τεχνοκράτες. «Εμείς θα χρειαστούμε περίπου δύο μήνες για να ολοκληρώσουν οι τεχνοκράτες αυτό που τους αναθέσαμε, που θα περιλαμβάνει κοστολογημένα σενάρια. Ακολούθως θα καταθέσουμε την πρόταση στο κράτος», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, δρ Νάκης Αντωνίου. Σημείωσε ακόμη πως η Λάρνακα «θα ζητήσει ήπια ανάπτυξη, που θα διατηρεί τη γραφικότητά της», υποδεικνύοντας πως η μαρίνα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο «στα μεγάλα πορτοφόλια».
Εν τω μεταξύ την Παρασκευή το απόγευμα θα συνέλθει ξανά η Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, με στόχο των ορισμό ομάδας εργασίας που θα έχει απευθείας συναντήσεις με το κράτος. Η επιθυμία των φορέων της πόλης, όπως εκφράστηκε και από τον δήμαρχο, Ανδρέα Βύρα, είναι αυτή την φορά η Λάρνακα να έχει ρόλο και λόγο στην πρόταση που θα επιλεγεί, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει τη διαδικασία.
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *