Στο κόκκινο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τόσο σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με κορωνοϊό όσο και σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας, γεγονός που έθεσε εκ νέου σε συναγερμό τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων
Στο κόκκινο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τόσο σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με κορωνοϊό όσο και σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας, γεγονός που έθεσε εκ νέου σε συναγερμό τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίοι είτε εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί είτε έχουν αποχαρακτηριστεί και παραμένουν σε νοσηλεία τη στιγμή που ο Ιανουάριος δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του να ξεπεράσει τον Αύγουστο σε ό,τι αφορά τους θανάτους ασθενών.
Χθες μόνο, ανακοινώθηκαν άλλοι οκτώ θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για τον μήνα στους 86, ενώ ολόκληρο τον Αύγουστο του 2021 είχαν καταγραφεί 95 θάνατοι με τον συγκεκριμένο μήνα να θεωρείται μέχρι σήμερα ο πιο θανατηφόρος από την έναρξη της πανδημίας.
Μέχρι τις 5 χθες το απόγευμα, στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λευκωσίας, νοσηλεύονταν 40 ασθενείς με κορωνοϊό εκ των οποίων οι 36 διασωληνωμένοι. Άλλοι 13 διασωληνωμένοι ασθενείς είχαν εισαχθεί με σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού και έχουν αποχαρακτηριστεί. 19 ασθενείς βρίσκονται στη ΜΕΘ εξαιτίας άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, με τον συνολικό αριθμό ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσηλευτηρίου να φτάνει τους 72. Άλλοι έξι ασθενείς που έπαψαν να είναι μεταδοτικοί, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λεμεσού ενώ στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρνακας νοσηλεύονται έξι ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας. Αναφέρεται ότι προ πανδημίας ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ δεν ξεπερνούσε τους 20 συνολικά.
«Η μετάλλαξη «Όμικρον» δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Από τα δεδομένα των νοσηλευτηρίων μας βλέπουμε ότι χτυπά τους ευάλωτους και κυρίως τους ηλικιωμένους, τους υπερήλικες και τους ανεμβολίαστους», ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.
Οι αριθμοί, υπέδειξε «μας δίνουν τη σωστή κατεύθυνση» και εξήγησε: «Από τους 40 ασθενείς με κορωνοϊό και τους 13 αποχαρακτηρισμένους, οι οποίοι όταν εισήχθησαν στη ΜΕΘ ήταν επειδή βρίσκονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση εξαιτίας του κορωνοϊού και παραμένουν διασωληνωμένοι, οι οκτώ είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και οι τρεις είχαν λάβει και τις τρεις δόσεις. Ένας είχε λάβει μόνο την πρώτη δόση».
«Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους και υπερήλικες και πρέπει να πούμε ότι τις τελευταίες ημέρες γενικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό ανεβαίνει. Όταν έχεις μέσο όρο τα 64 έτη σημαίνει ότι έχεις μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν στις πιο μεγάλες ηλικίες».
Σταδιακά, πρόσθεσε, «αρχίσαμε ξανά να βλέπουμε και ασθενείς οι οποίοι προέρχονται από γηροκομεία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε όπως πρέπει και να αρχίσουμε ξανά να παρακολουθούμε τα ηλικιωμένα άτομα γενικά, διότι εκείνο που διαπιστώνουμε εδώ και κάποιες ημέρες είναι ότι έρχονται στα νοσηλευτήρια ηλικιωμένοι με συμπτώματα και η διάγνωση τους για κορωνοϊό γίνεται στα νοσοκομεία πριν την εισαγωγή τους».
Την ανάγκη για στενή παρακολούθηση των ηλικιωμένων ατόμων, τόνισε σε δηλώσεις του στον «Active» και ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης. Συγκεκριμένα και αναφερόμενος στον αυξημένο αριθμό θετικών περιστατικών σε οίκους ευγηρίας τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι «οι οίκοι ευγηρίας, είναι χώροι τους οποίους παρακολουθούμε πολύ στενά. Είχαμε και κάποια άσχημα φαινόμενα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2020, όταν χάσαμε πολλούς ανθρώπους. Τα εμβόλια βοήθησαν πάρα πολύ στους ηλικιωμένους, όμως το σημαντικό, είναι σε χώρους όπου έχουμε ηλικιωμένους γενικά, να εξαντλούμε κάθε αυστηρότητα στην τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, να κάνουμε συχνά τεστ, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, «η πλειοψηφία των περιστατικών στους οίκους ευγηρίας, είναι με ήπια συμπτώματα και αυτοί είναι οι εμβολιασμένοι. Δυστυχώς έχουμε και άτομα τα οποία έχουν χάσει την ανοσία τους ή δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και είναι αναπόφευκτο όσο αυξάνονται τα άτομα που μολύνονται να αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που θα καταλήγουν στα νοσοκομεία. Ξαναλέω, πρέπει να εξαντλούμε όλη μας την αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων όταν πρέπει να προστατεύουμε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή άτομα με προβλήματα υγείας που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου».
Μελετάται επέκταση του «Test to stay» και σε άλλους τομείς
Στην ετοιμασία πλάνου το οποίο θα περιλαμβάνει την επέκταση του «Test to stay» και σε άλλους τομείς ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, το οποίο ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» θα αναμένει πρώτα την εφαρμογή του μέτρου σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Νοσηλευτήρια, όπως αποφάσισε χθες και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην προώθηση των υπόλοιπων σχεδιασμών του.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λήφθηκαν χθες, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνεται:
> Η εφαρμογή του μέτρου «Test to stay» σε επαγγελματίες υγείας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
> Η εφαρμογή του ίδιου μέτρου σε Αστυνομία και Πυροσβεστική.
Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου, ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε αφού κρίθηκε απαραίτητο να προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση στενών επαφών, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε:
· Την αντικατάσταση της εργαστηριακής εξέτασης PCR με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 7η ημέρα όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο διαχείρισης στενών επαφών επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών.
Δηλαδή, «η αποδέσμευση νωρίτερα από τις 10 ημέρες μπορεί να γίνει και με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα την 7η ημέρα, από την επαφή ή αργότερα, με ίδια έξοδα. Εάν το άτομο επιλέξει να μην εξεταστεί, υποχρεούται σε περιορισμό 10 ημέρων.
· Από την απόφαση για αντικατάσταση του PCR με Rapid test κατά την 7η ημέρα, εξαιρούνται οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια, γηροκομεία και κλειστές δομές.
Το συγκεκριμένο μέτρο τίθεται άμεσα σε ισχύ και σε ό,τι αφορά τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Test to stay». Όπως ανακοινώθηκε: «Οι μαθητές που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου από τη Δευτέρα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση rapid test για περίοδο επτά ημερών μέσω των σημείων δειγματοληψίας που ανακοινώνονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας και λειτουργούν σε σχολικές μονάδες χωρίς την υποχρέωση για μοριακή εξέταση την 7η ημέρα».
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα και ανέλυσε τα στοιχεία που καταγράφηκαν από τη μονάδα ιχνηλάτησης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και προβαίνει σε αξιολόγηση όλων των επιστημονικών και/ή επιδημιολογικών δεδομένων μαζί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή».
Γνώμονας, αναφέρει, «είναι η όσον πιο ασφαλής λειτουργία της κοινωνίας, με στόχο την προστασία και προάσπιση της υγείας όλων των πολιτών».
Πηγή: philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *