Την ικανοποίηση των τριών αξιώσεών του ζητά ο Ερσίν Τατάρ προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Τα Τρία Άλφα του Τατάρ είναι: Απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας [διεθνείς] σχέσεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη απαντήσει θετικά στην πρόκληση Ολγκίν για
Την ικανοποίηση των τριών αξιώσεών του ζητά ο Ερσίν Τατάρ προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Τα Τρία Άλφα του Τατάρ είναι: Απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας [διεθνείς] σχέσεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη απαντήσει θετικά στην πρόκληση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση.
Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, «υπερέβη τα όρια της εντολής της». Αυτό που ο Ερσίν Τατάρ θεωρεί ως υπέρβαση των όρων εντολής είναι η απόφαση της Ολγκίν να συνεχίσει να προσπαθεί στο Κυπριακό, ότι δεν κήρυξε αδιέξοδο, και επιδίωξε να φέρει τους δύο ηγέτες (είτε μόνους τους είτε μαζί με τους διαπραγματευτές) σε μια κοινή συνάντηση.
Ο Ερσίν Τατάρ βρίσκεται υπό πίεση εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την άρνησή του να δεχθεί να συμμετέχει σε μια κοινή συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη. Γι’ αυτό και επιχείρησε μέσα από συνέντευξή του στον Μπαϊράκ να εξηγήσει τη θέση του, και παράλληλα να περάσει το μήνυμα ότι περίπου στήνεται ένα σκηνικό σε βάρος του (επικαλούμενος τις συναντήσεις Ολγκίν με Ακιντζί και άλλους υποστηρικτές της ΔΔΟ). Ο Τατάρ είπε πως «πρόκειται για προσπάθειες που στοχεύουν να κινητοποιήσουν τα μέτωπα της αντιπολίτευσης και να δημιουργήσουν μια διαφορετική αντίληψη».
Μεταφέροντας και τα όσα είπε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με την Ολγκίν ο Τατάρ είπε: «Η εξουσιοδότησή σας αφορά την αναζήτηση απάντησης στο ερώτημα αν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη της διαδικασίας. Η κυρίαρχη ισότητα και το καθεστώς των ισότιμων εθνών, τα οποία προτείναμε πριν από 3-3,5 χρόνια, είναι ξεκάθαρα». Ενώ σε κάθε περίπτωση ο Τατάρ επιχειρεί να καταδείξει στους συνομιλητές του ότι όλα αυτά είναι συμφωνημένα και με την Άγκυρα.
Από τις τοποθετήσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων προκύπτει επίσης ότι η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες ως προς την πραγματοποίηση τριμερούς ή πενταμερούς συνάντησης «αλλά άφησε υπονοούμενα». Κατά τον Τατάρ η Ολγκίν είπε πως «δεν μπορώ να το λύσω αυτό, οπότε ας καθίσουμε και ας μιλήσουμε σε μια τριμερή συνάντηση. Ας δούμε τι έχει να πει η κάθε πλευρά».
Υποστήριξε ακόμα ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ «προσπαθεί να πιέσει την κατάσταση, προσπαθεί να σύρει τις πλευρές στη διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς κοινό έδαφος και δεν κατανοεί τις πραγματικότητες της Κύπρου».
Η πρόταση για άνοιγμα στα 3Α είχε τεθεί από τον Τατάρ κατά τις προηγούμενες δύο συναντήσεις του με την Ολγκίν απαιτώντας να ικανοποιηθούν εκ προοιμίου. Δηλαδή να ικανοποιηθεί το αίτημα για «απευθείας πτήσεις», που σημαίνει άνοιγμα του αεροδρομίου Τύμπου, «απευθείας εμπόριο», που είναι το άνοιγμα του λιμανιού Αμμοχώστου και «απευθείας σχέσεις», που παραπέμπει σε διεθνείς σχέσεις του ψευδοκράτους (κάτι που σημαίνει και μιας μορφής αναγνώρισης, αυτό που ίδιος ονομάζει και «ίσο διεθνές καθεστώς»).
Η Ολγκίν δεν έδειξε κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι από πλευράς διεθνούς οργανισμού υπάρχει πρόθεση να ικανοποιηθούν τα 3Α του Τατάρ, γι’ αυτό και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φρόντισε να οδηγήσει το διάλογό τους σε πρόωρο τερματισμό και ξεκινώντας παράλληλα εκστρατεία κατά της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, φαίνεται και μέσα από τις δηλώσεις Τατάρ, πως ακόμα και εάν ικανοποιηθούν οι όροι που ο ίδιος θέτει, δεν εξυπακούεται εκκίνηση συνομιλιών: «Αν μπορούν να γίνει κάποιο άνοιγμα στα 3Α, ίσως και να παρακαθόμασταν στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσο δε για την τελευταία τους συνάντηση η οποία κράτησε λιγότερο από ένα 20λεπτο ο Τατάρ ανέφερε: «Της είπα ‘συγνώμη, δεν υπάρχει κοινό έδαφος’ και την ευχαρίστησα». Είπε ακόμα ότι της εξήγησε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να το λύσει με ένα μαγικό ραβδί το Κυπριακό, το οποίο δεν έχει λυθεί εδώ και 60 χρόνια». Ενώ τις έδωσε και οδηγίες ώστε «η έκθεση που θα γράψει θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και δίκαιη».
Ενώ επανέλαβε πως αποστολή της ήταν να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος και ότι «δεν πρέπει να πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα και αν ελπίζει σε βοήθεια από την αντιπολίτευση». Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ «πηγαίνει στους πιο ακραίους αντιπολιτευόμενους». Αυτούς ο Τατάρ θεωρεί ως «ακραίους» είναι οι κύκλοι εκείνοι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που τάσσονται κάθετα υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και τους οποίους τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και πολλοί στην διεθνή κοινότητα χαρακτηρίζουν ως «υποστηρικτές της λύσης».
Υπέρ των συναντήσεων ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Να δώσουμε χρόνο στη διπλωματία με την ελπίδα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, κάλεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Παράλληλα, διεμήνυσε πως ο ίδιος δεν απέρριψε καμία πρόταση της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Σε δηλώσεις του σημείωσε πως «η προσπάθεια συνεχίζεται, η ανταπόκριση από δικής μας πλευράς είναι θετική», είπε, και πρόσθεσε: «Να δώσουμε χρόνο στη διπλωματία, είμαστε εδώ και ελπίζουμε πραγματικά να δημιουργηθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση, ένας διάλογος για να δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή, δεν είναι σωστό, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόταση για πενταμερή και την απέρριψε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «καμία πρόταση της Προσωπικής Απεσταλμένης δεν έχω απορρίψει». Κληθείς να πει αν δύναται η στάση οποιασδήποτε πλευράς να αποτρέψει τον ΓΓ των ΗΕ από το να ανανεώσει το συμβόλαιο της κ. Ολγκίν, υπό το φως και των δηλώσεων του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτό εναπόκειται στον ΓΓ.
«Το συζήτησα με τον ίδιο, όχι με την κ. Ολγκίν, όταν βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Δεν θέλω να σχολιάσω τις αναφορές του κ. Τατάρ εναντίον της κ. Ολγκίν», είπε. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως όταν έχεις εμπιστοσύνη στις θέσεις σου, στο πλαίσιο το οποίο κινείσαι, «τότε δεν χρειάζονται τέτοιου είδους αναφορές. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια, δεν θέλω να πω οτιδήποτε που μπορεί να δημιουργήσει τα οποιαδήποτε προβλήματα», είπε.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *