Θα μας καταστρέψουν, φωνάζουν οι νηπιαγωγοί

Θα μας καταστρέψουν, φωνάζουν οι νηπιαγωγοί

Έντονη είναι η αντίδραση των ιδιοκτητών νηπιαγωγείων σε σχέση με  την επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών, οι οποίοι αναφέρουν ότι τους παίρνουν και τους μαθητές και τους νηπιαγωγούς οδηγώντας τους στην καταστροφή. Πρόκειται για όσα σημειώθηκαν στον «Φ» μετά την εξέταση του εν λόγω ζητήματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου η Υπουργός

Έντονη είναι η αντίδραση των ιδιοκτητών νηπιαγωγείων σε σχέση με  την επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών, οι οποίοι αναφέρουν ότι τους παίρνουν και τους μαθητές και τους νηπιαγωγούς οδηγώντας τους στην καταστροφή.

Πρόκειται για όσα σημειώθηκαν στον «Φ» μετά την εξέταση του εν λόγω ζητήματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου η Υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου παρουσίασε το νομοσχέδιο, εξηγώντας ότι θα μειώνεται σταδιακά έως το 2030η ηλικία των παιδιών και ότι θα αξιοποιηθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως το 2026. Θετικοί με την εν λόγω πολιτική είναι οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι όπως και η ΠΟΕΔ, ζητούν την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, Λαύρα Ηρακλέους, σχολίασε πως «είμαστε ο τελευταίο τροχός της αμάξης. Μας άφησαν έξω από τα σχέδια επιδότησης για την ερχόμενη χρόνια». Πρόθεση της οργάνωσης είναι όπως πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, καθώς και με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας. «Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα βιωσιμότητας. Οι συνάδελφοι συζητούν να κλείσουμε τα νηπιαγωγεία για να πάμε έξω από τη Βουλή να διαμαρτυρηθούμε. Είναι όλοι αγανακτισμένοι».

Με την υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση, συνέχισε, τα μέλη μας που είναι βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί και που δεν παρέχουν εγκεκριμένο πρόγραμμα προδημοτικής χάνουν όσα παιδιά είναι άνω των 4 ετών. «Ήδη αρκετοί γονείς δεν έγραψαν τα παιδιά τους, ώστε να τα στείλουν σε δημόσια ή κοινοτικά νηπιαγωγεία».

Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, είπε επίσης, δεν θα βρίσκουν νηπιαγωγούς μετά τη δημιουργία των 210 νέων τμημάτων που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής. «Υπάρχουν, ήδη, συνάδελφοι που ψάχνουν νηπιαγωγό και δεν βρίσκουν. Είναι όλα εναντίον μας. Θα μας καταστρέψουν».

Επιφυλάξεις ως προς την στελέχωση και τη μορφή φοίτησης εξέφρασε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, υπογραμμίζοντας ότι για να εφαρμοστεί η υποχρεωτική Προδημοτική θα πρέπει να μετατραπούν τα κοινοτικά νηπιαγωγεία σε δημόσια.

Πρέπει να υποστηριχθεί η δημόσια Παιδεία, είπε ακόμη η κ. Βασιλείου και τόνισε ότι τα δημοσία νηπιαγωγεία πρέπει να στελεχωθούν «σωστά διοικητικά και να προβλεφθούν όλες οι δημόσιες δομές καθώς και το προσωπικό». Αναφέρθηκε, επίσης στην ανάγκη επέκτασης και αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, εκφράζοντας διαφωνία στην τυχόν τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών.

Η ΠΟΕΔ, ζητά επίσης, όπως καταργηθούν τα δίδακτρα για όλα τα παιδιά που είναι μικρότερα από την υποχρεωτική ηλικία φοίτησης (από 3 ετών μέχρι την ηλικία που ορίζεται για Υποχρεωτική Προδημοτική) και φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία. «Η συνεχιζόμενη επιδότηση των παιδιών κάτω των 4 ετών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημιουργεί θέμα άνισης μεταχείρισης των δημόσιων νηπιαγωγείων, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο».

Κάλεσε, τέλος το Υπουργείο να ολοκληρώσει την πολιτική επέκτασης της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης νωρίτερα από την οκταετία.

Την υποστήριξη του προς την εν λόγω πολιτική εξέφρασε στον «Φ» και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, Γιώργος Κυβιδιώτης. «Είμαστε υπέρ, αρκεί να γίνει σωστός χειρισμός. Θέλουμε την προς τα κάτω επέκταση, ώστε η φοίτηση να αρχίζει από την ηλικία των 4 ετών καθώς και την ενδυνάμωση της δημόσιας εκπαίδευσης». Επιπλέον είπε, συμφωνούν με την ΠΟΕΔ όπως τα κοινοτικά νηπιαγωγεία μετατραπούν σε δημόσια. Πάντως, σημείωσε, έχει σημασία να γίνει καλύτερος ηλικιακός διαχωρισμός των παιδιών μέσα στην τάξη.

Τέλος, ζήτησε να αυξηθούν τα προαιρετικά ολοήμερα νηπιαγωγεία (σ.σ. θέση με την οποία συμφωνεί και η ΠΟΕΔ) όπως επίσης και τα θερινά ολοήμερων νηπιαγωγεία.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε στη Βουλή ότι προτάθηκε νομοσχέδιο από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη της.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos