Το σχέδιο «Αμάλθεια» μπορεί να έχει φύγει από το προσκήνιο (από πλευράς δημοσιότητας) αλλά δεν έχει φύγει από τους σχεδιασμούς των Αμερικανών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάρει πάνω τους το θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου, κάτι που καταγράφεται σε διάφορα επίπεδα, διπλωματικά και στρατιωτικά. Σε διπλωματικό επίπεδο, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη ενημέρωση των μονίμων αντιπροσωπειών στα Ηνωμένα Έθνη. Η
Το σχέδιο «Αμάλθεια» μπορεί να έχει φύγει από το προσκήνιο (από πλευράς δημοσιότητας) αλλά δεν έχει φύγει από τους σχεδιασμούς των Αμερικανών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάρει πάνω τους το θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου, κάτι που καταγράφεται σε διάφορα επίπεδα, διπλωματικά και στρατιωτικά.
Σε διπλωματικό επίπεδο, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη ενημέρωση των μονίμων αντιπροσωπειών στα Ηνωμένα Έθνη. Η ενημέρωση για τον ανθρωπιστικό διάδρομο «Αμάλθεια» που στόχο έχει τη μεταφορά βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα, πραγματοποιήθηκε από κοινού από Ηνωμένες Πολιτείες και Κυπριακή Δημοκρατία.
Πέραν όμως από τη συγκεκριμένη κοινή εκδήλωση των μονίμων αντιπροσωπειών Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ουάσιγκτον προχώρησε και στο σχεδιασμό κι άλλων ενημερωτικών συναντήσεων για το σχέδιο «Αμάλθεια». Μέσα στις επόμενες ημέρες – όπως έχει ενημερωθεί και η Λευκωσία – οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ασία και την Λατινική Αμερική διοργανώνουν ευρείας κλίμακας ενημερωτικές συναντήσεις στις πρωτεύουσες όπου βρίσκονται.
Η ενημέρωση θα έχει να κάνει με την παρουσίαση του όλου σχεδίου και πως στην πράξη θα μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια από τη Λάρνακα προς τη Γάζα. Και μπαίνοντας αποφασιστικά οι Αμερικανοί στο όλο εγχείρημα δείχνουν ότι το σχέδιο «Αμάλθεια» όχι μόνο δεν έχει πεθάνει αλλά αντίθετα γίνονται εντατικές διεργασίες προκειμένου να υλοποιηθεί πλήρως.
Πέραν όμως των διπλωματικών κινητοποιήσεων, σε στρατιωτικό επίπεδο αναμένεται ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αρχίσει η κατασκευή της προβλήματος στις ακτές της Γάζας η οποία θα βοηθήσει στον μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από τη θάλασσα προς τη στεριά. Η βοήθεια θα μεταφέρεται με πλοία τα οποία θα διακινούνται από τη Λάρνακα προς της Γάζα.
Ολόκληρη η αμερικανική ναυτική αποστολή στάθμευσε στη βάση της Σούδας στην Ελλάδα πριν προχωρήσει προς τη Γάζα για να κατασκευάσει την προβλήτα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post» τα πλοία ανήκουν στην 7η Ταξιαρχία Μεταφορών του 18ου Αερομεταφερόμενου Σώματος του αμερικανικού στρατού. Τον Μάρτιο η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα πλοία «από την 7η Ταξιαρχία Μεταφορών (Εκστρατευτική), 3η Εκστρατευτική Διοίκηση Υποστήριξης, XVIII Σώμα Αερομεταφερόμενων, αναχώρησαν από την Κοινή Βάση Langley-Eustis καθ’ οδόν προς την Ανατολική Μεσόγειο για να δημιουργήσουν μια δυνατότητα αποβάθρας roll-on, roll-off που επιτρέπει στο πλοίο να αποβιβάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το SP4 James A. Loux, το Monterrey, το Matamoros και το Wilson Wharf μεταφέρουν εξοπλισμό και προμήθειες που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός προσωρινού προβλήτα για την παράδοση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικών προμηθειών»
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Vessel Finder τα πλοία είναι τώρα αγκυροβολημένα στη ναυτική βάση της Κρήτης που βρίσκεται στον κόλπο της Σούδας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα USAV Matamoros, USAV James A. Loux, USAV Montorrey και USAV General Frank S. Besson Jr. Το USAV Wilson’s Wharf ωστόσο φαίνεται να βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά σε λιμάνι κοντά στην Τενερίφη. Δεν είναι σαφές γιατί υστερεί ή αν εστάλη για διαφορετική αποστολή.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ταξίδι της αμερικανικής αρμάδας αποτελεί μια σημαντική υλικοτεχνική δοκιμή για να διαπιστωθεί πώς αυτά τα πλοία μπορούν να διασχίσουν τους ωκεανούς και να μεταφέρουν βασικές δυνατότητες σε μια ζώνη σύγκρουσης. Εάν φτάσουν στη Γάζα, αυτό θα προσφέρει την απαραίτητη εκπαίδευση σε μια κρίση σε πραγματικό χρόνο.
Τα πλοία αναχώρησαν από το Fort Eustis στον ποταμό James στις 12 Μαρτίου για να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό και να φτάσουν στη Γάζα. Ταξίδεψαν κατά μήκος του κόλπου Τσέζαπικ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν νότια κατά μήκος των ακτών της Καρολίνας στην ανοιχτή θάλασσα, περνώντας τις Βερμούδες για να φθάσουν στις ακτές της Ισπανίας και της Αφρικής πριν διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Βρίσκονται στην ίδια πλευρά
Οι τοποθετήσεις Κύπριων και Αμερικανών αξιωματούχων έχουν καταστήσεις σαφές ότι Κύπρος και ΗΠΑ βρίσκονται στην ίδια πλευρά όσον αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή αλλά κυρίως ως προς την εξεύρεση τρόπων για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Λάρνακα προς τη Γάζα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε κάνει ξεκάθαρο ποιος είναι ο προσανατολισμός της Κύπρου. Από την άλλη η πρέσβης των ΗΠΑ, Τζούλι Φίσερ, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών εξήρε τις προσπάθειες της Κύπρου για την περιοχή.
Σημείωσε πως «δεν είναι μόνο θέμα γεωγραφίας αλλά είναι και η τοποθέτηση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη: «Για μένα και για την Ουάσιγκτον δεν ήταν έκπληξη ούτε το σχέδιο Αμάλθεια», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως τόσο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσο και οι άλλοι εταίροι σε αυτό το εγχείρημα, αντιλήφθηκαν έγκαιρα πως κανείς δεν μπορεί να το πετύχει από μόνος του».
Πηγή: Philenews
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *