Ένα ψηφοδέλτιο δρόμος από τον ΔΗΣΥ μέχρι το ΕΛΑΜ.

Ένα ψηφοδέλτιο δρόμος από τον ΔΗΣΥ μέχρι το ΕΛΑΜ.

Το όνομα του Μάριου Πελεκάνου απασχολεί για δεύτερη φορά το πολιτικό σκηνικό σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου μέσε σε διάστημα ενάμιση μήνα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και για πολλούς ο εκ των φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές, μένει τελικά εκτός μετά το

Το όνομα του Μάριου Πελεκάνου απασχολεί για δεύτερη φορά το πολιτικό σκηνικό σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου μέσε σε διάστημα ενάμιση μήνα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και για πολλούς ο εκ των φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές, μένει τελικά εκτός μετά το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας κατά τη συνεδρία του περιβόητου Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σύμφωνα με αποτέλεσμα της κάλπης του Πολιτικού Γραφείου της 10ηςΦεβρουαρίου, ο Μάριος Πελεκάνος είχε λάβει 61 σταυρούς προτίμησης, έναντι 92 του Μιχάλη Χατζηπαντέλα, 77 του Κωνσταντίνου Πετρίδη, Λουκά Φουρλά 74 και 66 του Χρίστου Αγγελίδη και κατατάγηκε πέμπτος στην τελική κατάταξη. Έκτος ήταν ο Ονησίφορος Ιορδάνους ο οποίος έλαβε 32 σταυρούς προτίμησης.

Η εξέλιξη αυτή, ήταν ασφαλώς από μόνη της είδηση και στοιχείο ανάλυσης των κομματικών ρεπορτάζ για διάφορους λόγους.

>> Πρώτον, γιατί ο Μάριος Πελεκάνος ως αξιωματούχος του κόμματος δεν εξασφάλιζε τη στήριξη ενός διευρυμένου συλλογικού οργάνου του Δημοκρατικού Συναγερμού και έμενε εκτός του ψηφοδελτίου του.

>> Δεύτερον, διότι θεωρείτο ως ένας πολιτικός εκφραστής πιο συντηρητικών θέσεων της δεξιάς, με θέσεις που έχουν απήχηση σε ένα ακροατήριο του κόμματος. Σε μια περίοδο που υπάρχει η πεποίθηση ότι λόγω και των εσωκομματικών ζητημάτων που είχε και έχει ακόμα να διαχειριστεί ο ΔΗΣΥ, καταγράφονται διαρροές του κόμματος προς το ΕΛΑΜ, η υποψηφιότητα Μάριου Πελεκάνου, θεωρείτο από πολλούς ότι μπορούσε να συγκρατήσει κάποιες διαρροές.

>> Τρίτο στοιχείο, ήταν το ερώτημα που προέκυπτε για το τι θα έπραττε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ήρθε ουσιαστικά 46 ώρες μετά το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης του ΔΗΣΥ. Με επιστολή του προς την πρόεδρο του κόμματος, σημείωσε πώς για λόγους αξιοπρέπεια, παραιτείται από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος. «Η πολιτική ηθική, η αξιοπρέπεια και η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω και με υποχρεώνουν να υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του Α αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού», έγραφε χαρακτηριστικά στην επιστολή του και συνέχιζε με το εξής: «Εργάστηκα όλο αυτό το διάστημα με ένα ξεκάθαρο στόχο: να κάνουμε ξανά τον Δημοκρατικό Συναγερμό ένα μεγάλο και σύγχρονο κόμμα της δεξιάς, με καθαρές θέσεις και προσανατολισμό».

>> Το παρασκήνιο και η δεύτερη ανακοίνωση- Ζητούσε παραιτήσεις;

Μετά την επιστολή παραίτησης, έγιναν διάφορες ενέργειες από πλευράς ηγεσίας του κόμματος για να το μεταπείσουν και να αλλάξει την απόφαση του. Την ίδια ώρα, αποτελούσε θέμα συζήτηση, ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους ο Μάριος Πελεκάνος δεν κατάφερε να είναι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Στα διάφορα συναγερμικά πηγαδάκια είχαν ξεκινήσει να κυκλοφορούν σενάρια για παιχνίδια που παίχθηκαν στην ψηφοφορία των μελών του Πολιτικού Γραφείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και τα οποία στοίχησαν, όπως πίστευε ο Μάριος Πελεκάνος, στον ίδιο.  Το ένα σενάριο ήθελε στρατηγική ψήφο υπέρ Χατζηπαντέλα, Πετρίδη και Αγγελίδη. Το δεύτερο σενάριο ήθελε να λειτουργεί η τοπικιστική ψήφος των Βαρωσιωτών υπέρ Χατζηπαντέλα και Αγγελίδη. Ένα άλλο σενάριο ήθελε και τον ίδιο τον Μάριο Πελεκάνο, να προσπαθεί να κάνει παιχνίδι με τους σταυρούς προτίμησης με άλλο υποψήφιο και το οποίο τελικά δεν του βγήκε.

Στα σενάρια βέβαια έμπαιναν και τα όσα προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στον ΔΗΣΥ και το κόστος που πλήρωσε για χειρισμούς που έγιναν. Ο Μάριος Πελεκάνος ήταν υπεύθυνος για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, όπου και καταγράφηκαν διάφορες αντιδράσεις και προβλήματα, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Κωστάκη Κωσταντίνου και την ανταλλαγή επιστολών του ιδίου με τον Μάριο Τσιέλεπο για το θέμα. Ήταν επίσης χαρακτηριστικές οι κόντρες που είχε με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος σε συνεδρίες του Πολιτικού Γραφείου, όταν ο τελευταίος τον κατηγόρησε, όπως λέγεται, ότι εκμεταλλευόταν την θέση του ως υπεύθυνος προεκλογικής σε Λεμεσό και Πάφο για προώθηση του ενδιαφέροντος του ως υποψήφιου για τις ευρωεκλογές.

Στις 15 Φεβρουαρίου, δηλαδή πέντε μέρες μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου και τρεις ημέρες μετά την επιστολή παραίτησης του, επανήλθε με γραπτή δήλωση του, δηλώνοντας πώς η παραίτηση του ήταν οριστική και αμετάκλητη. Είχε επιφυλαχθεί μάλιστα για να πει περισσότερα γύρω από τους λόγους της παραίτησης του και έκανε λόγο για κακές γλώσσες και καλούσε σε δημοσιοποίηση των σταυρών προτίμησης της ψηφοφορίας του Πολιτικού Γραφείου.

Στα διάφορα που λέγονται είναι ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που είχαν γίνει τότε για να μεταπειστεί και να μην υποβάλει παραίτηση, είχε θέσει ως προϋπόθεση την παραίτηση της ηγεσίας του κόμματος. Αυτό, δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο είναι κάτι που συζητείται ότι λέχθηκε ή μετέφεραν κάποιοι, ότι λέχθηκε από τον ίδιο τον Μάριο Πελεκάνο. Εκ των πραγμάτων, είτε ισχύει, είτε όχι, είναι προφανές ότι ήταν δυσαρεστημένος με την ηγεσία του κόμματος διότι θεωρούσε ότι δεν τον προστάτευσε ή ότι δεν προώθησε το δικό του ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Η ίδια η ηγεσία βέβαια δηλώνει πώς η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν καθόλα δημοκρατική και ελεύθερη και ότι η ίδια δεν θα ήταν σωστό να είχε οποιαδήποτε εμπλοκή που θα επηρέαζε με οποιοδήποτε τρόπο το αποτέλεσμα.

>> Το ΕΛΑΜ πήγε στον Πελεκάνο ή ο Πελεκάνος στο ΕΛΑΜ

Άξιο αναφοράς είναι και το πώς τελικά έγινε η προσέγγιση Πελεκάνου- ΕΛΑΜ και ποιος έκανε το πρώτο βήμα. Οι πληροφορίες που βγαίνουν από πλευράς ΕΛΑΜ αναφέρουν ότι είναι ο Μάριος Πελεκάνος που τους προσέγγισε, μεταφέροντας το ενδιαφέρον του για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο τους και όχι αυτοί εκείνον. Ο ίδιος στην προχθεσινή του δήλωση είπε ότι ανταποκρίθηκε στην προσέγγιση του ΕΛΑΜ Δεν είναι βέβαια δεδομένο ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα, είναι όμως γεγονός ότι οι φήμες περί συζητήσεων συμμετοχής του Μάριου Πελεκάνου στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ, είχαν ξεκινήσει εδώ και μέρες..

Στις αρχές του μήνα, όταν ρωτήθηκε ανεπίσημα εάν ισχύουν οι φήμες που κυκλοφορούσαν, απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα να ρωτηθούν αυτοί που διαδίδουν όσα διαδίδουν και ότι είχαν φτάσει και στα δικά του αυτιά, τα περί δήθεν προσέγγισης του και από το ΕΛΑΜ και από τη ΔΗΠΑ. Την εβδομάδα που πέρασε όταν φούντωσε ξανά η συζήτηση, από το περιβάλλον του λέχθηκε πώς έγινε προσέγγιση, τις τελευταίες μέρες. Την Τρίτη πριν αναχωρήσει για την Αθήνα που βρισκόταν μέχρι και την Παρασκευή, είχε συνάντηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, κατά την οποία ουσιαστικά, «κλείδωσε» και η συνεργασία των δύο πλευρών. Συμφωνήθηκε επίσης και το πλαίσιο της συνεργασίας τους και λίγη ώρα αργότερα, διέρρεε το θέμα για να καταγραφούν αντιδράσεις. Η επίσημη ανακοίνωση παρατάθηκε μέχρι την Παρασκευή.

>> Το τηλεφώνημα της Αννίτας

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την Τετάρτη το μεσημέρι, η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου τηλεφώνησε στον Μάριο Πελεκάνο, με τον τελευταίο να απαντά στην κλήση της λίγες ώρες αργότερα και να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία συνάντηση των δύο την Παρασκευή το πρωί. Την είχε διαβεβαιώσει πώς τίποτε δεν ήταν δεδομένο, ως προς την απόφαση του. Επικοινωνία υπήρξε, όπως πληροφορούμαστε και την επομένη, καθότι έτυχε να ήταν και οι δυο στην Αθήνα. Η συνάντηση τελικά δεν έγινε ποτέ και ούτε υπήρξε κάποια άλλη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι και την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Μάριου Πελεκάνου. Η αντίδραση της Πινδάρου που ακολούθησε ήταν αναμενόμενη…

Από τον Αναστασιάδη, στο ΕΛΑΜ

«Θα ήταν ακόμα Δημοτικός Σύμβουλος, εάν ο Αναστασιάδης δεν τον διόριζε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και εάν κάποιοι δεν τον προωθούσαν στον Αναστασιάδη», ήταν ένα από τα σχόλια συναγερμικών για την πολιτική πορεία του Μάριου Πελεκάνου, μέσα από το οποίο εξέφραζαν ουσιαστικά απογοήτευση για την απόφαση του. Αυτό το οποίο λέγεται είναι ότι ο διορισμός του στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι του άνοιξε τις πόρτες και τον έκανε γνωστό για να γίνει αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ και να διεκδικεί σήμερα θέση υποψηφίου στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα ανέμεναν δηλαδή, περισσότερο σεβασμό και στο κόμμα αλλά και σε ανθρώπους που άνοιξαν πολιτικά τις πόρτες στον Μάριο Πελεκάνο. Επισημαίνεται μάλιστα πώς δεν υπήρξε οποιοδήποτε κομβικής σημασίας πολιτικό ζήτημα στο οποίο να καταγράφηκε η διαφωνία του Μάριου Πελεκάνου με τον ΔΗΣΥ, όπως ήταν για παράδειγμα το σχέδιο Ανάν το 2004 που οδήγησε στην αποχώρηση στελεχών.

Ο αντίκτυπος στην κάλπη

Το ποιος θα είναι αντίκτυπος για τον ΔΗΣΥ στην κάλπη, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει. Ασφαλώς, ο Μάριος Πελεκάνος έχει ένα δικό του ακροατήριο και σίγουρα θα προσελκύσει ψήφος από τη δεξαμενή του ΔΗΣΥ. Μπορεί βέβαια και στο τέλος της ημέρας, η απειλή που νιώθει πλέον ο ΔΗΣΥ από το ΕΛΑΜ και τον πόλεμο που δέχεται, να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τους συναγερμικους, υπό τον φόβο της πρωτιάς του ΑΚΕΛ. Είναι επίσης ερωτηματικό το πώς θα ερμηνευθεί η κίνηση Πελεκάνου να ενταχθεί στο ΕΛΑΜ, ενώ μέχρι πριν ενάμιση μήνα ήταν εκ των πρωταγωνιστών της προεκλογικής του ΔΗΣΥ και τέταρτος στην τάξη του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση ο Μάριος Πελεκάνος είναι ο δεύτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ μετά τον Παύλο Ιωάννου, ο οποίος θεωρείται και αυτός του χώρου του ΔΗΣΥ. Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι δύο τους ήταν ομιλητές στο συνέδριο με τίτλο: Φάκελος: Επιτόκια- Ανάλυση- Λύσεις- Προβλέψεις που είχε διοργανώσει η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ που διοργανώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου. Στην εκδήλωση ήταν επίσης ομιλήτρια και η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου…

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos