Πέραν του 50% των εξωδίκων από τις κάμερες τροχαίας παραμένουν απλήρωτα

Πέραν του 50% των εξωδίκων από τις κάμερες τροχαίας παραμένουν απλήρωτα

Ασταμάτητα συνεχίζουν να αναβοσβήνουν τα φλας από τις σταθερές και τις κινητές κάμερες, οι οποίες καταγράφουν διαφόρων ειδών παραβάσεων από τους οδηγούς, οι οποίοι από την πλευρά τους δυσφορούν από την επικρατούσα κατάσταση και γι’ αυτό τον λόγο παραμένουν απλήρωτα και χωρίς παραλήπτη πάνω από τα μισά εξώδικά τα οποία στο σύνολό τους έχουν φθάσει

Ασταμάτητα συνεχίζουν να αναβοσβήνουν τα φλας από τις σταθερές και τις κινητές κάμερες, οι οποίες καταγράφουν διαφόρων ειδών παραβάσεων από τους οδηγούς, οι οποίοι από την πλευρά τους δυσφορούν από την επικρατούσα κατάσταση και γι’ αυτό τον λόγο παραμένουν απλήρωτα και χωρίς παραλήπτη πάνω από τα μισά εξώδικά τα οποία στο σύνολό τους έχουν φθάσει τα 320.447.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας, μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα 147188 πρόστιμα, ενώ δημιουργήθηκε ποινικός φάκελος για τα 24165 και παραμένουν επίσης, μη επιδομένα τα 149094 εξώδικα. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου του 2024 οι παραβάσεις ανήλθαν στις 137838, ενώ από τις κινητές κάμερες υπήρξαν άλλες 202172 καταγγελίες.

Όσο αφορά το είδος της καταγγελίας που εκδόθηκε, για την παράβαση του κόκκινου σηματοδότη τα φλας αναβόσβησαν συνολικά 79108 φορές. Χαρακτηριστικά, στη Λευκωσία υπήρξαν 40603 καταγγελίες, στη Λεμεσό 22746, στη Λάρνακα 9368 και στην Πάφο 6391. Για την παράβαση της γραμμής του στοπ καταγράφηκαν συνολικά 13925 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 10065 ήταν στη Λευκωσία, οι 1992 στη Λεμεσό, οι 1416 στη Λάρνακα και οι 452 στην Πάφο. Για την ταχύτητα, σημειωθήκαν συνολικά 44805 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 25291 ήταν στη Λευκωσία, οι 8989 στη Λεμεσό, οι 6306 στη Λάρνακα και οι 4219 στην Πάφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που εισπράχθηκε μέχρι σήμερα από το σύστημα φωτοεπισήμανσης που βρίσκεται σε λειτουργία, ανέρχεται στα 9.329.369 εκατομμύρια ευρώ.

Συνοψίζοντας από την πλευρά της η Αστυνομία τη λειτουργία των καμερών, αυτό που έχει διαφανεί είναι ότι υπήρξε ιδιαίτερη μείωση στον αριθμό των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα. Μιλώντας με αριθμούς, από το 2019 όπου έσβησαν στην άσφαλτο 52 συνολικά οδηγοί ή επιβάτες, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 2023 σε 34. Όσον αφορά τις χρονιές που μεσολάβησαν, για το 2020 υπήρξαν 48 νεκροί, το 2021 άλλοι 45 και το 2022 άλλοι 37.

Ψάχνουν άκρη στη Βουλή για την τροποποίηση των προστίμων

Την ίδια ώρα, άκρη στο πολύπλοκο ζήτημα του συστήματος φωτοεπισήμανσης ψάχνουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, με τους βουλευτές να θέτουν σειρά προτάσεων για τροποποίηση της Νομοθεσίας, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με υπέρογκα πρόστιμα από τις κάμερες.

Από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε ότι, «πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τα προβλήματα της εφαρμογής μιας τεράστιας μεταρρύθμισης και μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει από το υπουργείο μια ολιστική προσέγγιση, γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε ότι αναγκάζονται όλοι βουλευτές να καταθέτουν σπασμωδικές προτάσεις νόμου. Ως ΔΗΣΥ, ακόμη αναμένουμε. Η μόνη πρόταση που καταθέσαμε είναι η διαγραφή των βαθμών ποινής στα δυο χρόνια αντί στα τρία, κάτι που έγινε. Τέτοιες προσεγγίσεις θέλουμε να δούμε και από την Κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, τοποθετήθηκε με ένα διαφορετικό τρόπο, για να αναφέρει ότι, «προκαλώ τον οποιονδήποτε να παρατηρήσει τη συμπεριφορά του κόσμου όπου υπάρχουν κάμερες και όπου δεν υπάρχουν. Εκεί που δεν υπάρχουν γίνεται ένας χαμός. Πρέπει σε όλα τα φώτα να τοποθετηθούν κάμερες. Πρέπει όμως να ρυθμίσουμε όλες τις αστοχίες. Πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα με το βέλος στροφής δεξιάς, όπως και οι χρονοδιακόπτες. Είναι καλό να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου και το αποδεικνύουν τα δεδομένα. Πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση στους δρόμους».

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα, ήταν ιδιαίτερα κατηγορηματικός προς τις ενέργειες της Αστυνομίας, αφού όπως ανέφερε, «ακούσαμε ότι θα γίνει μια προσπάθεια για να γίνουν κάποια πράγματα και να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Εξακολουθούν τα βανάκια να παρκάρουν όπου θέλουν και επίσης χωρίς καμία πινακίδα. Είναι καθαρά ένα μέτρο φοροεισπρακτικό. Επίσης, για τη λεγόμενη άσπρη γραμμή και τη διάβαση πεζών, εξακολουθούν να εκδίδονται πρόστιμα 300 ευρώ. Δεν υπάρχουν καν σημάνσεις στον δρόμο και δεν φαίνονται οι διαβάσεις με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην ξέρει που είναι. Για την περιβόητη ιστορία επίσης με το πράσινο βελάκι, ζητήσαμε αυτό που συμβαίνει και στα κατεχόμενα, δηλαδή να υπάρχει χρονόμετρο για να γνωρίζει ο κόσμος. Τρέμει ο κόσμος να στρίψει σε αυτά τα φώτα. Μου έχουν αναφέρει ότι δεν θα καταγγέλλεται κανένας από το πράσινο βέλος, όμως εξακολουθούν να έρχονται πρόστιμα 300 ευρώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, ανέφερε ότι, «πρέπει να καταλάβει το ίδιο το υπουργείο ότι με το σύστημα φωτοεπισήμανσης δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα. Για να φθάσουν στο σημείο οι βουλευτές να βάζουν προτάσεις νόμου, δείχνουν και τα προβλήματα που έχει ο ίδιος ο κόσμος που έτσι ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας. Είχαμε την πεποίθηση ότι θα βασιζόταν στην πρόληψη, αλλά φθάσαμε στα εξοντωτικά προβλήματα και σε ένα φοροεισπρακτικό εργαλείο της Κυβέρνησης. Είπαμε να τοποθετούνται σε μελανά σημεία και δεν έχουμε δει να τοποθετούνται σταθερές είτε κινητές κάμερες. Βλέπουμε κάμερες να τοποθετούνται σε σημεία που υπάρχει εναλλαγή ταχύτητας. Βλέπουμε κινητές κάμερες κρυμμένες σε δέντρα, επάνω σε πεζοδρόμια και μέσα σε ιδιωτικές περιουσίες».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι, «εισηγηθήκαμε πρόταση με την τοποθέτηση χρονομέτρη στα σημεία των καμερών. Φθάσαμε στο σημείο όταν οι οδηγοί φθάνουν στις κάμερες να ελαττώνουν ταχύτητα όταν είναι πράσινο το φως για να αποφύγουν το πράσινο. Έχουν προκληθεί αρκετά ατυχήματα λόγω αυτής της κατάστασης, αφού φρενάρουν απότομα μόλις ανάψει πορτοκαλί. Έχουμε θέσει ξανά το ζήτημα του χρονομέτρη και μας αναφέρθηκε ότι δεν είναι συμβατός με τα συστήματα φωτοεπισήμανσης. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη ατυχημάτων. Η δεύτερη πρόταση μας είναι να παραχθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους που καταγγέλλονται να αποπληρώνουν τα πρόστιμα υπό μορφή δόσεων. Η Αστυνομία θα πρέπει να καθορίζει αναλόγως της οικονομικής κατάστασης του καταγγελλομένου τις δόσεις που θα μπορεί να αποπληρώσει το πρόστιμο. Η αύξηση των εξωδίκων οδήγησε αρκετούς συμπατριώτες μας να καλούνται να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του μισθού. Σε συνδυασμό με την ακρίβεια, θεωρώ ότι αυτό θα βοηθήσει».

Αρκετά έντονος ήταν επίσης ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος τόνισε ότι, βλέπει μια προσπάθεια από την Αστυνομία, πώς όλα λειτουργούν ομαλά χωρίς κανένα πρόβλημα. «Το να μην γίνεται παραδοχή και να προσπαθούμε να πείσουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Βλέπω μια προσπάθεια από την Αστυνομία να μας πείσουν ότι όλα είναι μέλι γάλα, αλλά δεν είναι. Τα στοιχεία είναι λανθασμένα. Για ποιο λόγο για παράδειγμα υπάρχει τόση μεγάλη παράβαση των κόκκινων φαναριών; Μήπως κάναμε λάθος επειδή τοποθετήσαμε τις κάμερες μετά από 10 μέτρα από τους κυκλικούς κόμβους; Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στα οχήματα εταιρειών. Γι αυτό καταθέσαμε ως ΔΗΚΟ να υπάρξει η αύξηση ποινών από 12 σε 20 βαθμούς. Είναι πολλοί που θα βρεθούν χωρίς άδειες, χωρίς να το γνωρίζουν».

Πηγή: Reportercy

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos