Το ακριβότερο Πάσχα της πενταετίας το φετινό – «Καίει» το κρέας παντός είδους

Το ακριβότερο Πάσχα της πενταετίας το φετινό – «Καίει» το κρέας παντός είδους

Το ακριβότερο Πάσχα της τελευταίας πενταετίας (τουλάχιστο, γιατί συγκριτικά στοιχεία υπάρχουν μέχρι το 2019) θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές και θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν τα απαραίτητα στο γιορτινό τραπέζι, αφού η ακρίβεια στα είδη διατροφής βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και, όπως συμβαίνει συνήθως, ανεβαίνει υψηλότερα στις περιόδους μεγάλων

Το ακριβότερο Πάσχα της τελευταίας πενταετίας (τουλάχιστο, γιατί συγκριτικά στοιχεία υπάρχουν μέχρι το 2019) θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές και θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν τα απαραίτητα στο γιορτινό τραπέζι, αφού η ακρίβεια στα είδη διατροφής βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και, όπως συμβαίνει συνήθως, ανεβαίνει υψηλότερα στις περιόδους μεγάλων γιορτών.

Τα χθεσινά στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για αυτή την περίοδο και η σύγκριση με τα προηγούμενα παρατηρητήρια τιμών καταδεικνύουν ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και με το 2019, που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν.

Οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 50% περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα που αγόραζαν πριν πέντε χρόνια για το Πάσχα. Κάναμε τη σύγκριση με το 2019, καθώς ήταν η χρονιά αμέσως πριν τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις που αναστάτωσαν την παγκόσμια αγορά και οι συνέπειες της διαρκούν ακόμα (πανδημία, διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός, πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων, κρίση στη Μέση Ανατολή, παρεμπόδιση θαλασσίου εμπορίου στην δερυθρά Θάλασσα).

Βάσει της ανάλυσης στοιχείων από τον «Φ», το κόστος αγοράς για 12 συγκεκριμένα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως καταγράφονται στα Παρατηρητήρια Τιμών (κατά κύριο λόγο είδη κρέατος, όπως χοιρινός λαπάς (το κιλό), μπριζόλες, χοιρινός κιμάς, αμνοερίφιο, κοτόπουλο ολόκληρο και νωπό στήθος, αλλά και φλαούνες- γλυκές και αλμυρές/ κιλό), ανέρχεται φέτος στα €113,32. Το κόστος αγοράς για τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες το 2019 ήταν κατά €37 φθηνότερο και ανερχόταν στα €76,17, καταγράφοντας άνοδο 48,65%, σε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων από τον «Φ», οι τιμές για τα μικρά ντόπια αμνοερίφια (για 1kg) φέτος είναι κατά μέσο όρο €12,43 (τιμές που ίσχυαν στις 25 Απριλίου 2024) ενώ πέρυσι ήταν €11,43 (με βάση τη μέτρηση της Υπηρεσίας Καταναλωτή για το Πάσχα), παρουσιάζοντας €1 αύξηση το κιλό. Αν η σύγκριση γίνει με το 2019, ένα κιλό για μικρό αμνοεριφίο ήταν 6,34 ευρώ, δηλαδή στη μισή τιμή απ’ ό,τι σήμερα, καταγράφοντας αύξηση 96%. Ο χοιρινός λαπάς με κόκκαλο 1kg το 2019 είχε €6,23 και φέτος €6,02 και είναι από τα ελάχιστα είδη κρέατος που οι τιμές δεν έχουν μεταβληθεί ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία. Η χοιρινή μπριζόλα φιλέτο το κιλό πουλιέται φέτος €5,90 από 3,94 το 2019, καταγράφοντας αύξηση 25,50%. Ένα κιλό κιμάς χοιρινός (μερί) πωλείται φέτος €6,06, ενώ πριν πέντε χρόνια ήταν €3,58 (αύξηση 69,27%).

Ο βοδινός κιμάς – ένα κιλό (από κουτάλα καθαρισμένη) κοστίζει φέτος €9,95, από €7,20 το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 38,19%. Επιπλέον, η τιμή για το κοτόπουλο ολόκληρο (1Kg) είναι πιο πάνω φέτος κατά 44,87% σε σχέση με το 2019 και από €2,83 αυξήθηκε στα €4,10. Το νωπό κοτόπουλο στήθος φιλέτο €1kg από €7,04 το 2019 αυξήθηκε €8,33, παρουσιάζοντας ποσοστιαία μεταβολή σε μια πενταετία ύψους 18,32%.

«Αλμύρισαν» και οι φλαούνες

Αυτά όσον αφορά τα είδη κρεάτων. Για το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα της Κύπρου, δηλαδή τις φλαούνες, καταγράφεται επίσης μια αισθητή αύξηση στις μέσες τιμές ανά κιλό φέτος, σε σχέση με το 2019. Για ένα κιλό γλυκές φλαούνες με σταφιδάκια η αύξηση είναι 54,75% ενώ για τις αλμυρές (χωρίς σταφιδάκια) η αύξηση είναι 56,29%. Αύξηση παρατηρείται και στις τιμές για άλλα πασχαλινά εδέσματα, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στα απλά τσουρέκια, τα οποία πωλούνται φέτος προς €5,31 τα 300γρ., σε σχέση με €4,95 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 7,31% (για το 2019 δεν υπάρχει τιμή στο Παρατηρητήριο για τα τσουρέκια).

Σε κάθε περίπτωση, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς υποβοήθησης/γενικής πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές ή υποδείξεις για αγορές.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos