20 δισ. ευρώ χρωστούν τα κυπριακά νοικοκυριά – Αναλυτικά στοιχεία

20 δισ. ευρώ χρωστούν τα κυπριακά νοικοκυριά – Αναλυτικά στοιχεία

Στο 66% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανήλθε το χρέος των κυπριακών νοικοκυριών στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023, ενώ στο 133% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το χρέος των εταιρειών, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Στο πλαίσιο της έκδοσης «Τριμηνιαίοι Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί» για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Δεκέμβριο του 2023, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά

Στο 66% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανήλθε το χρέος των κυπριακών νοικοκυριών στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023, ενώ στο 133% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το χρέος των εταιρειών, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της έκδοσης «Τριμηνιαίοι Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί» για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Δεκέμβριο του 2023, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 στα 55,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 57% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 23% μετοχές και 17% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το χρέος των νοικοκυριών ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 στα 19,7 δισ. ευρώ, με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 66% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών σε σχέση με το ΑΕΠ παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 50%.

Το χρέος των επιχειρήσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 ανήλθε στα 39,4 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 133% του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, ο δείκτης χρέους των εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 78%.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos