Πήρε τα πάνω του πάλι ο πληθωρισμός – Ποιοι οι ρυθμοί στην ΕΕ

Πήρε τα πάνω του πάλι ο πληθωρισμός – Ποιοι οι ρυθμοί στην ΕΕ

Ανέβηκε ελαφρώς προς τα πάνω ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Απρίλιο, στο 2,2%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, από 1,6% που ήταν τον Μάρτιο φέτος και 3,9% τον Μάρτιο του ’23, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η αύξηση του πληθωρισμού καταγράφηκε ενώ ήταν ακόμα σε ισχύ ορισμένα από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της

Ανέβηκε ελαφρώς προς τα πάνω ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Απρίλιο, στο 2,2%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, από 1,6% που ήταν τον Μάρτιο φέτος και 3,9% τον Μάρτιο του ’23, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η αύξηση του πληθωρισμού καταγράφηκε ενώ ήταν ακόμα σε ισχύ ορισμένα από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Για παράδειγμα, μπορεί να καταργήθηκαν την 1η Απριλίου τα οριζόντια μέτρα επιδότησης των καυσίμων κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης αλλά παρέμειναν σε ισχύ η εν μέρει κλιμακωτή επιδότηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για τους τιμολογούμενους μήνες Μαΐο – Ιούνιο 2024 και η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη μέχρι 30 Ιουνίου 2024.

Στην ευρωζώνη, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το 2,6% τον Φεβρουάριο. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).

Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία αυτά να εκτιμάται ότι ενισχύουν τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο.

Πρακτικά, η ΕΚΤ έχει σχεδόν δεσμευτεί να μειώσει τα επιτόκια στις 6 Ιουνίου, εκτός και εάν προκύψει κάποια αιφνιδιαστική εξέλιξη, κυρίως στο μέτωπο των μισθών ή των τιμών. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Eurostat θεωρείται σε γενικές γραμμές ότι ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί γρηγορότερα από ό,τι περίμενε η ΕΚΤ τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα οι μειώσεις επιτοκίων να μονοπωλούν την ατζέντα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με τον γρηγορότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ το 2022 και το 2023, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Από τον Σεπτέμβριο, διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων σταθερά στο 4%, λέγοντας ότι έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει την ζήτηση και να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

O πληθωρισμός έτρεξε με τον υψηλότερο ρυθμό στο Βέλγιο στο 4,9% ετησίως, στην Κροατία ήταν στο 4,7% και στην Αυστρία στο 3,4%. Αντίθετα, οι χαμηλότεροι ρυθμοί παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία με 0,4% ετησίως, τη Φινλανδία με 0,6% και την Ιταλία με +1%. Ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,4% τον Απρίλιο, oι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυξήθηκαν 2,4% τον Απρίλιο και στην Ισπανία ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε στο 3,4% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αποσύρει μέτρα στήριξης, τα οποία είχαν απορροφήσει μέρος της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Πηγή: Philenews

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos